ΑΡΧΙΚΗ 6ο ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ Ανοιχτή Αγορά Κυψέλης -Υπόθεση Πολιτών
Η  Ανοιχτή Αγορά Της Κυψέλης,   ΑΝΟΙΧΤΗ  Υπόθεση των Πολιτών

Η υπόθεση των ελεύθερων χώρων έχει γίνει τα τελευταία χρόνια υπόθεση των πολιτών. Δημιουργικά και αδιαμεσολάβητα διεκδικούν το δικαίωμα στην πόλη, στην ανάσα, στον πολιτισμό, την δημιουργία. την καλύτερη ποιότητα ζωής. Ο ενεργός πολίτης που όλοι επικαλούνται στις προεκλογικές τους εξαγγελίες  είναι παρών και απ΄ ότι φαίνεται αυτό δεν καθησυχάζει κανέναν. Η κατάκτηση του δημόσιου χώρου δεν είναι απλά δικαίωμα του πολίτη αλλά υποχρέωσή του. Κινήσεις γειτονιάς ξεφυτρώνουν καθημερινά σ΄ όλη την Αθήνα από ανθρώπους που δεν τους ενώνουν τα «πολιτικά» φρονήματα τους αλλά μια νέα ανάσα πολιτικής πνοής που λέει ότι μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε τον εαυτό μας και την πόλη, έχουμε υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπειά μας.

Μια αντίστοιχη προσπάθεια απελευθέρωσης χώρου είναι η δημοτική αγορά της Κυψέλης, που εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί ανοιχτά, προβάλλοντας ένα άλλο μοντέλο οργάνωσης της καθημερινής ζωής, συμμετοχικό, κοινωνικό, δημιουργικό, αλληλέγγυο. Την Δημοτική αγορά την νομιμοποιούν οι πολίτες με την δυναμική συμμετοχή τους. Αν χρειάζεται να προσφύγουμε στην ΒΟΥΛΗ για προστασία ας ψάξουμε πρώτα τι είναι αυτό από το οποίο πραγματικά κινδυνεύουν οι πολίτες και σίγουρα δεν είναι οι δημόσιες ανοιχτές αυτοοργανωμένες κινήσεις πολιτών. Αυτές είναι νομιμοποιημένες από την κοινωνία.

Με αφορμή κατάθεση διαδοχικών ερωτήσεων στο κοινοβούλιο από βουλευτές του ΛΑΟΣ, έξι πολίτες απαντούν με επιστολή που έχει τίτλο «Προστατεύουμε την δημοτική μας περιουσία» και το περιεχόμενό της έχει ως εξής:

«Είναι απορίας  άξιο πως το ΛΑΟΣ το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια  προσπάθεια λασπολόγησης και συκοφάντησης  του αυτοδιαχειριστικού  εγχειρήματος  της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, την ίδια ώρα που εκατοντάδες δημοσιεύματα στο σύνολο του τύπου επαινούν τόσο τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται εκεί, όσο και τον πρωτοποριακό του χαρακτήρα, ως ενός πειράματος αυτοδιαχείρισης από τους κατοίκους και για τους κατοίκους της περιοχής. Θα ήταν πολιτικά αφελής μια εκτίμηση ότι  η δημοτική παράταξη της  «Ανοιχτής Πόλης» έχει τέτοια απήχηση στα ΜΜΕ, δυσανάλογη προς το ποσοστό της, αν δεν αγκαλιαζόταν η όλη προσπάθεια από την τοπική κοινωνία.

Εμείς θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

· Η πρωτοβουλία να ανοίξει ο χώρος της Αγοράς  σαν χώρος πολιτισμού και κοινωνικής δράσης αναλήφθηκε μετά τη συγκέντρωση 5000 υπογραφών από κατοίκους του 6ου  Διαμερίσματος και με διαπιστωμένη επί σειρά ετών την αδράνεια και αδιαφορία του Δήμου για την συντήρηση και αξιοποίηση του.

· Στο χώρο αυτό εδώ και δύο χρόνια έχουν γίνει δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις, συζητήσεις. Κάθε Δευτέρα διοργανώνονται λογοτεχνικές βραδιές, καθώς και μαθήματα γερμανικών, λειτουργεί βιβλιοθήκη, κάθε Σάββατο πρωί αγορά βιοκαλλιεργητών Αττικής και 4 μέρες τη βδομάδα γίνονται μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες με μεγάλη συμμετοχή. Δεν υπάρχει κανένα εισιτήριο στις εκδηλώσεις και τα μαθήματα που γίνονται είναι δωρεάν.

· Δεν έχουμε προβεί σε καμιά εργασία αποκατάστασης του κτηρίου, παρά μόνο σε έργα συντήρησής του. Η συνέχιση της φθοράς θα έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξη του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου από το ΥΠΠΟ αυτού κτιρίου και για το λόγο αυτό προχωρήσαμε σε ήπιες ενέργειες συντήρησης του, όπως καθάρισμα των υδροροών  στην ταράτσα, που είχαν φράξει, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζει και να τρέχουν τα νερά μέσα στο κτήριο, καθώς και αφαίρεση της υγρασίας, των αποκολλημένων σοβάδων και βάψιμο του εσωτερικού χώρου.

· Στο χώρο αυτό, που σεβόμαστε και προστατεύουμε ως περιουσία του Δήμου- κατ΄ επέκταση και των Δημοτών- έχουν γίνει εκδηλώσεις από τοπικούς συλλόγους, από δημοτικές παρατάξεις και κόμματα ( χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει τρεις τουλάχιστον εκδηλώσεις), από συνδικαλιστικές  οργανώσεις ( μεταξύ αυτών και του ΚΚΕ) από κοινωνικούς φορείς- όπως η «Διάβαση», η «ΒΙΟΖΩ», η «Άρσις», το «Mosaic» κ.ά. - καθώς και από σχολεία της περιοχής.


Η συκοφάντηση  του τεράστιου έργου που έχει ήδη επιτελεσθεί δεν συνάδει με τις αρχές της Δημοκρατίας και τα δημοκρατικά φρονήματα του λαού της Κυψέλης.

Κυψέλη 7-11-2008

Μαρίνα Βήχου, Δημοσιογράφος

Τάκης Διαμαντής Δημοσιογράφος

Στέλιος Καμπουρίδης Δημόσιος  υπάλληλος

Χρήστος Ρουμπάνης  Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός

Κώστας Τσαλαπάτης Συνταξιούχος Δημόσιος Υπάλληλος

Περικλής Λιανός Ηθοποιός

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 02 Δεκέμβριος 2008 09:53 )
 

Free Joomla 1.5 Templates By Joomlashack