ΑΡΧΙΚΗ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

  

17% λιγότερα σκουπίδια λόγω κρίσης

Το καλό νέο: Τα σκουπίδια μειώνονται φέτος στην Αττική κατά 17%. Τα κακά νέα: Η μείωση οφείλεται στην οικονομική κρίση και όχι στην αύξηση της ανακύκλωσης, ο σχεδιασμός για την επεξεργασία τους από εργολάβους-επενδυτές παραμένει ίδιος.

Με βελτίωση της ανακύκλωσης και κομποστοποίηση μειώνονται οι ανάγκες σε νέους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ Τα παραπάνω αποκαλύφθηκαν σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που συζήτησε το Στρατηγικό Σχέδιο για τα έτη 2012-2014. Το σχέδιο περιλαμβάνει σειρά δράσεων σε διάφορους τομείς, χαρακτηρίζοντας όμως το θέμα των στερεών αποβλήτων απόλυτης προτεραιότητας. Το Στρατηγικό Σχέδιο 2012-2014 για τα στερεά απόβλητα, μένει, τελικά, στις προβλέψεις του Περιφερειακού Σχεδιασμόυ (ΠΕΣΔΑ) της δεκαετίας του ‘90 με τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων τεράστιας χωρητικότητας, τρεις χώρους ταφής και σειρά άλλων έργων.

Ας θυμηθούμε επίσης τον αγώνα της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες να προωθήσει τα τέσσερα εργοστάσια (προϋπολογισμού κατασκευής 440 εκατ., τα οποία μαζί με τη λειτουργία θα απέφεραν στους ιδιώτες επενδυτές τζίρο 2-3 δισ. ευρώ σε διάστημα 20-25 ετών) με αποφάσεις που ελήφθησαν κακήν-κακώς στην αρχή του χρόνου, ακυρώθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να ακυρωθεί αργότερα η... ακύρωση ύστερα από προσφυγή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής («κρατική» περιφέρεια).

Βιοξήρανση

Σημειώνεται ότι για το ένα από αυτά τα εργοστάσια το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη εγκρίνει περιβαλλοντικούς όρους για επεξεργασία με τη μέθοδο της βιοξήρανσης που προωθεί ο όμιλος Μπόμπολα. Κατά τα άλλα, κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλες οι τεχνολογίες είναι «ανοιχτές» στη διαβούλευση που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ομως, το «ανοιχτό» της διαδικασίας κατερρίφθη με πάταγο όταν το ΥΠΕΚΑ οργάνωσε «ημερίδα» για το θέμα (χωρίς να καλέσει μέσα ενημέρωσης), την οποία αναγκάστηκε να ματαιώσει λόγω των πολιτικών εξελίξεων και ενώ δεν είχε ενημερώσει ούτε την εμπλεκόμενη Περιφέρεια.

Για τη δυνατότητα επανεξέτασης του σχεδιασμού μίλησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η σύμβουλος της πλειοψηφίας Ηρώ Ζερβάκη. Ανέφερε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το 2011 παρατηρείται μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων κατά 28% στον Δήμο Αθηναίων, ενώ στο σύνολο της Αττικής ίσως και να φτάσει το 17%! Αυτό το δεδομένο, αν συνδυαστεί με βελτίωση της ανακύκλωσης και επεξεργασία των οργανικών απορριμμάτων με κομποστοποίηση, μειώνει κατά πολύ τις ανάγκες σε εργοστάσια και νέους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ.

Ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός δήλωσε ότι ο σχεδιασμός είναι σε διαβούλευση με όλα τα θέματα ανοιχτά σε συζήτηση, αλλά υπεραμύνθηκε τόσο του ρόλου που μπορούν να παίξουν στην επεξεργασία τους οι ιδιώτες, που «δεν είναι εγκληματίες», όσο και της εμπλοκής τους στην αποκομιδή στο διάστημα των πρόσφατων κινητοποιήσεων, που κόστισαν 80.000 ευρώ για 3-4 μέρες.

Την ανάγκη να αλλάξει ο σχεδιασμός με τα «φαραωνικά» έργα επισήμανε ο σύμβουλος των Οικολόγων Κ. Διάκος, ενώ οι Ν. Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ) και Α. Χάγιος (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) τόνισαν την ανάγκη να λειτουργήσει επιτέλους ο Φορέας Διαχείρισης των Απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ), που θα έπρεπε να έχει διαμορφωθεί από την αρχή του έτους καθώς προβλεπόταν στον «Καλλικράτη».

Ομως ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης που πρόσκειται στον ΛΑΟΣ (Αττική Οδός) Μπάμπης Καραθάνος πρόκρινε την εφαρμογή νεότερων μεθόδων που δεν αφήνουν υπόλειμμα, ενώ παλαιότερα ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε μιλήσει για τα προτερήματα των μεθόδων καύσης.
Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 27 Δεκέμβριος 2011 15:09 )
 

Χωρίς δουλειά, χωρίς θέρμανση και τώρα... χωρίς ρεύμα!

Με βουτιά πιό βαθιά στην εξαθλίωση, απειλεί το χαράτσι για τα ακίνητα, γειτονιές χαμηλών μέχρι ανύπαρκτων  εισοδημάτων όπως η Κυψέλη. Το μεγάλο ποσοστό της ανεργίας στην περιοχή  έρχεται να συμπληρώσει η αδυναμία  στην αποπλήρωση του ειδικού τέλους κατοικιών και επαγγελματικής στέγης Ακινήτων. Το σφίξιμο στο “ζωνάρι” έρχεται να συμπληρώσει ένας “παγωμένος” και “σκοτεινός” χειμώνας.

Ανείσπρακτο παραμένει άλλωστε το 54% των λογαριασμών που έχει αποστείλει η ΔΕΗ με την ενσωμάτωση του τέλους ακινήτων, και για τους οποίους η προθεσμία αποπληρωμής έχει ήδη λήξει.

 

Από τις 18 Νοεμβρίου οπότε και λήγει το σαρανταήμερο από την έκδοση των πρώτων λογαριασμών, (διάστημα μετά το οποίο ξεκινούν βάσει του νόμου οι διακοπές ρευματοδότησης), τα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ότι ανείσπρακτος παραμένει πάνω από ένας στους δύο. Πρόκειται για τους μισούς από τους 251.000 λογαριασμούς που εκδόθηκαν από τη ΔΕΗ στις 10 και 11 Οκτωβρίου - όταν δηλαδή και έκανε «πρεμιέρα» το νέο μέτρο- και που αντιστοιχούν σε εισπρακτέο τέλος ύψους 50 εκ. ευρώ. Από αυτά, με στοιχεία της 8ης Νοεμβρίου, ανεξόφλητα παραμένουν τα… 27 εκ. ευρώ.

Αν και κύκλοι της εταιρείας εξηγούν ότι η καθυστέρηση εξόφλησης ενός λογαριασμού θεωρείται σύνηθες φαινόμενο για το 50% περίπου των πελατών της, εντούτοις δεν κρύβουν το σκεπτικισμό τους, αφού γνωρίζουν ότι μέσα σε μια εβδομάδα θα πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία της όσα δεν εισέρευσαν μαζί τις τρεις προηγούμενες, διαφορετικά θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για εντολές διακοπής.

ΓΕΝΟΠ : Ομάδες περιφρούρησης για να μην γίνουν διακοπές...

Στο μεταξύ, ομάδες περιφρούρησης για να μη γίνουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, υποστηρίζει ότι θα συγκροτήσει η ΓΕΝΟΠ, όπως αναφέρει σε  ανακοίνωσή της. Στην ανακοίνωσή επαναλαμβάνει την αντίθεσή της με τις διακοπές ρεύματος στα άτομα με χαμηλά εισοδήματα που δεν πληρώσουν εισφορά στα ακίνητα, καλεί τη διοίκηση να μη δώσει εντολές διακοπής “σε κανένα φτωχό άνεργο, μικροσυνταξιούχο ή μεροκαματιάρη”, και ζητά από τα μέλη της να μη κόβουν το ρεύμα στις περιπτώσεις αυτές, ενώ στις περιπτώσεις όπου οι διακοπές γίνονται από εργολάβους, να συγκροτήσουν ομάδες περιφρούρησης.

 

Διαδρομή “ΔΕΗ- Δήμοι- ΔΟΥ”…

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες καταναλωτών για λανθασμένους υπολογισμούς των τετραγωνικών μέτρων της κατοικίας τους πάνω στα οποία στηρίζεται το ύψος του τέλους. Τους καταναλωτές αυτούς οι υπάλληλοι της ΔΕΗ τους παραπέμπουν στους δήμους για να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις των εμβαδών των ακινήτων τους και των τιμών ζώνης, τις οποίες ωστόσο οι Δήμοι δεν παραλαμβάνουν, όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον υπ. Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Αντίθετα στέλνουν τους πολίτες στις Εφορίες όπου υπάγονται, για να κάνουν αίτηση επανυπολογισμού και διόρθωσης της οφειλής τους. Με τη σειρά τους, οι ΔΟΥ παραπέμπουν τους πολίτες… πίσω πάλι στους Δήμους για να κάνουν αίτηση ώστε να υπολογιστεί σωστά η τιμή ζώνης του ακινήτου τους και το εμβαδόν του, ενώ ταυτόχρονα τους ζητούν να πληρώσουν όλο το ποσό της λανθασμένης χρέωσης, με την δέσμευση ότι θα υπάρξει συμψηφισμός ή και επιστροφή του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού.

Αλαλούμ έχει προκληθεί με το ειδικό τέλος κατοικιών και επαγγελματικής στέγης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων κάνει λόγο για οκτώ λάθη.

Περιγράφει μάλιστα μία κατάσταση στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε μια προσπάθειά τους να βρουν λύση στα λάθη που έχουν γίνει με το ειδικό τέλος που έρχεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ παραπέμπονται από τη ΔΕΗ στους δήμους και από τους δήμους στην εφορία. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να θεσπιστεί μια διαδικασία όπου γρήγορα τα όποια λάθη θα διορθώνονται και θα περνούν στα μηχανογραφικά της επιχείρησης ηλεκτρισμού. Ταυτόχρονα τα ποσά που εισπράττονται κατά λάθος να επιστρέφονται αμέσως στους ιδιοκτήτες.

Τα λάθη που έχουν καταγραφεί είναι:

1. Πληρωμή ειδικού τέλους σε περίπτωση οφειλής από ενοικιαστή που έφυγε.

Ενοικιαστές, οι οποίοι αποχώρησαν έχουν αφήσει απλήρωτους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ιδιοκτήτες θέλουν να πληρώσουν μόνο το τέλος αλλά όχι την οφειλή ρεύματος. Η ΔΕΗ δεν μπορεί εκ του νόμου να το πράξει αυτό και συνεπώς θα πρέπει το ποσό όλο να πάει στη ΔΟΥ και στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης να πληρώσει εκεί μόνο το ειδικό τέλος. Η ΔΕΗ θα αναζητά τον ενοικιαστή που έχει αφήσει χρέος. Αν στο μεταξύ βρεθεί νέος ενοικιαστής τότε η ΔΕΗ δεν μπορεί να του χορηγήσει ρεύμα καθώς υπάρχει εκκρεμότητα με την οφειλή του.

2. Λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης.

3. Λανθασμένοι συντελεστές παλαιότητας.

4. Λανθασμένες χρεώσεις βάσει “πλασματικών” τετραγωνικών, που προκύπτουν από ειδικές κατά δήμο αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

5. Διπλάσια πλασματικά τετραγωνικά στα εκτός σχεδίου κτίρια. Σύμφωνα με νομοθεσία στα εκτός σχεδίου ο ΤΑΠ υπολογίζεται για διπλάσια τετραγωνικά σε σχέση με την επιφάνεια του κτιρίου. Έτσι και το ειδικό τέλος είναι διπλάσιο. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να εξαιρεθεί το ειδικό τέλος από το νόμο αυτό.

6. Επιβολή ειδικού τέλους σε ακάλυπτους χώρους που χρεώνονται με το ΤΑΠ στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

7. Λανθασμένες χρεώσεις κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών με ΤΑΠ, και συνεπώς και με ειδικό τέλος, ενώ ρητά απαλλάσσονται από το νόμο και από τα δύο.

8. Κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Δεν υπάρχει διαδικασία υπολογισμού και αφαίρεσης του εμβαδού των κοινόχρηστων χώρων των κτιρίων αυτών, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος.

 

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 27 Δεκέμβριος 2011 14:59 )
 

ΝΑ  ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ COLUMBIA

1. Το εργοστάσιο της Columbia άρχισε να κατασκευάζεται το 1928 στη Ριζούπολη (Δήμος Αθηναίων) Ο πρώτος  δίσκος τυπώθηκε τον Δεκέμβριο του 1930.

Το 1935 λειτουργεί το πρώτο studio  φωνοληψίας . Το 1978 απασχολούσε 350 εργαζόμενους  και είχε κέρδη μόνο από τις εξαγωγές  πέντε εκατομμύρια δολάρια.

Στα στούντιο της Columbia ηχογραφήθηκαν όλα τα αριστουργήματα της ελληνικής Μουσικής. Στιχουργοί, Μουσικοί, συνθέτες, τραγουδιστές, ποιητές, έχουν ποτίσει με τους στίχους, τις νότες και μουσικές τους τοίχους της Columbia. Εργαζόμενοι  όλων των ειδικοτήτων έχουν καταθέσει την ψυχή τους για να παραχθεί αυτός ο όγκος των δίσκων περίπου 250.000 δίσκοι.

Το 1983 σταματούν οι φωνοληψίες  και το 1991 κλείνει το εργοστάσιο.

Από το 1999  το εργοστάσιο μαζί με το οικόπεδο 14 στρεμμάτων ανήκουν στην εταιρεία  ΜΑΡΜΙΝ Τεχνική  Κατασκευαστική Τουριστική Κτηματική Α.Ε.

Το εργοστάσιο της Columbia, στα 60 χρόνια λειτουργίας του συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη, παραγωγή και διάδοση της Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας. Είναι ιερός χώρος της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

2.  Η  αγωνία και ανησυχία για να διατηρηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και ότι είχε παραχθεί στο καθαγιασμένο χώρο της Columbia  μας οδήγησε στην σύσταση της  Επιτροπής για την Διάσωση και Αξιοποίηση του Εργοστασίου της Columbia. Οι προσπάθειες μας αυτές συναντήθηκαν με την επιθυμία κάποιων καλλιτεχνών –δημιουργών, Μ .Ρασούλη, Λεοντή, Ι..Ιωάννου, Κ. Παπαδόπουλου, Ν. Περγιάλη, Γλέζου, Ν  Μαυρουδή ,  Γ. Κοντογιάννη κ.λ.π να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή.

Στόχος της κοινής προσπάθειας μας είναι:

Ο χώρος της Columbia  να γίνει “ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑΣ”.

Ένα μουσείο με όλο το αρχείο της Ελληνικής δισκογραφίας, εξώφυλλα, ετικέτες, φωτογραφικό υλικό και μηχανήματα ηχογράφησης, βιβλιοθήκες,  κέντρο τεκμηρίωσης, χώρος συναυλιών εκδηλώσεων, στούντιο για νέους δημιουργούς,  συνδεδεμένα με χώρους πρασίνου και αναψυχής .Δηλαδή διεκδικούμε ένα μουσείο “ζωντανό” και όχι μόνο έκθεσης του παρελθόντος.

Μιλάμε για Μουσείο Εθνικό υπό τον έλεγχο του υπουργείου Πολιτισμού ή του Δήμου Αθηναίων .

Διότι η μελέτη, η έρευνα  της ιστορίας της μουσικής και η συνέχισή της δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός ιδιώτη ή μιας κλειστής ομάδας με άγνωστα ή εμπειρικά κριτήρια. Πολύ δε περισσότερο όταν στον χώρο της μουσικής έχουν προκύψει υποκειμενισμοί, αμφισβητήσεις, αποκλεισμοί κ.λ.π. Μέσω του Κέντρου Τέχνης καταθέτουμε αίτηση το 2005 στο Συμβούλιο νεωτέρων μνημείων με θέμα να χαρακτηρισθεί ως ιστορικό τόπος συνολικά ο χώρος της Columbia .

To ΣΝΜ χαρακτηρίζει διατηρητέα μόνο την είσοδο και το κτήριο Α. Τα ιστορικά στούντιο δεν χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα. Προσβάλαμε την υπουργική απόφαση και το ΣτΕ μας δικαίωσε και ζήτησε από την υπηρεσία να επανεξετάσει το θέμα με βάση την ιστορικότητα του χώρου και την αρχή ότι η ιστορικότητα ενός χώρου δεν επιμερίζεται. Σε νέα συζήτηση του θέματος τον Ιούλιο του 2008 το συμβούλιο Νεοτέρων μνημείων  επιμένει στην αρχική του θέση και δεν λαμβάνει υπ΄όψιν την απόφαση του Σ.τ.Ε.

Έχουμε προσβάλει και την νέα απόφαση του Υππο, η οποία συζητήθηκε στο Σ.τ.Ε  το 2011 και αναμένουμε την απόφαση. Υπουργείο πολιτισμού και Δήμος Αθηναίων μέχρι σήμερα δεν έχουν εκφράσει κανένα ενδιαφέρον να γίνει ο χώρος ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ.

Την Τρίτη 27/09/2011 Παρουσιάσθηκε μία ενδιαφέρουσα πρόταση  για τον σχεδιασμό και την αξιοποίηση του ιστορικού τόπου της Columbia και της περιοχής Προμπονά, από την Κα Πορτάλιου καθηγήτρια αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και την αρχιτεκτόνισσα μεταπτυχιακή φοιτήτρια Δήμητρα Ζύγδα σε εκδήλωσή μας στον Χώρο του Πάρκου Φιξ Πατησιών.

Συνεχίζοντας την προσπάθειά μας θα αξιοποιήσουμε κάθε πρόταση η οποία βοηθάει για τη αξιοποίηση του χώρου.

Ετοιμάζουμε και μία πρόταση για την ένταξη ενός τέτοιου έργου σε προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Θα μπορούσε αυτό να το είχε κάνει η πολιτεία αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Αγωνιζόμαστε να γίνει η Columbia Δημόσιο Μουσείο  της Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας, γιατί έχει ιδιαίτερη συμβολική, ουσιαστική και συναισθηματική αξία για την ιστορία της ελληνικής μουσικής αλλά και γιατί  είναι το μοναδικό εργοστάσιο που υπάρχει στα Βαλκάνια. Το αντίστοιχο εργοστάσιο στο Παρίσι έχει γίνει Μουσικό χωριό.

 

AΥΓΗ ΘΕΟΔΟΣΗ

Μέλος της Επιτροπής

Πρωτοβουλίας για τη διάσωση και αξιοποίηση

του εργοστασίου

της Columbia

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 27 Δεκέμβριος 2011 14:57 )
 
Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας 2011

Την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ο «Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας 2011» ο οποίος περικλείει το μήνυμα της χρήσης του ποδηλάτου ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης και προσφοράς καλύτερης ποιότητας ζωής. Επίσης, είναι αφιερωμένος στην ιδέα της δωρεάς οργάνων προς μεταμόσχευση και επιδιώκει να διαδώσει το μήνυμα πως η ανιδιοτελής προσφορά και συμπαράσταση στον συνάνθρωπο μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για την οικοδόμηση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Μέγας Χορηγός της διοργάνωσης είναι η Cosmote, ενώ χορηγοί της διοργάνωσης θα είναι οι Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ Active Cap, ΕΛΤΑ, ΝΙΚΕ, Cyclist.gr, Oakley και Αθήνα 9,84.

 

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 27 Δεκέμβριος 2011 14:48 )
 

Κοινόχρηστα ποδήλατα προανήγγειλε ο δήμαρχος Αθηναίων

Την προώθηση πιλοτικού συστήματος ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων στο ιστορικό κέντρο, με σταθμούς βάσης στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο Θησείο και στη Μητρόπολη, ανακοίνωσε στις 7 Οκτωβρίου ο δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης, κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση για τον 20ο Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας, που θα διεξαχθεί στις 16 Οκτωβρίου.

Ο κ. Καμίνης, αναγνώρισε ότι «η Αθήνα είναι ίσως η λιγότερο φιλική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στην ποδηλασία», κάτι που οφείλεται κατά τον ίδιο σε δεκαετίες «στρεβλών πολιτικών και λανθασμένων προτεραιοτήτων στην χωροταξία και τις μεταφορές που ουσιαστικά εκτόπισαν το ποδήλατο από τις πόλεις μας».Παρατήρησε δε, ότι «τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του ένα αυθόρμητο κίνημα πολιτών το οποίο όλο και μαζικοποιείται και που ζητά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων για το ποδήλατο στην πόλη».Ο δήμος Αθηναίων, πρόσθεσε, ξεκινά από το μηδέν, καθώς το νέο δημοτικό συμβούλιο «έχει διαπιστώσει μια ευρεία συναίνεση γύρω από την ανάγκη στήριξης του ποδηλάτου στην πόλη και ελπίζουμε πως έτσι θα προχωρήσουμε, από κοινού και αποτελεσματικά».

Ο κ. Καμίνης εντόπισε το πρόβλημα για το ποδήλατο στην απουσία κατάλληλων υποδομών και κυρίως στην «ύπαρξη ξεχωριστών και ασφαλών ποδηλατοδρόμων», για να συμπληρώσει, ότι το δημοτικό συμβούλιο από την περασμένη άνοιξη αποφάσισε την υλοποίηση των δύο πρώτων ποδηλατοδρόμων, εκπονώντας ήδη την προκαταρκτική μελέτη για την κατασκευή του ποδηλατοδρόμου που συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Κεραμεικού.

Ταυτόχρονα, βρίσκονται στα τελευταία στάδια οι διαδικασίες για την προκήρυξη κατασκευής του τμήματος που διέρχεται από το δήμο Αθηναίων του μεγάλου ποδηλατόδρομου Φάληρο-Κηφισιά, που είχε σχεδιάσει το ΥΠΕΚΑ.

Επισήμανε δε ότι το προσωρινό μέτρο της πιλοτικής χρήσης των λεωφορειολωρίδων της Αθήνας από τους ποδηλάτες βοηθάει και συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των οδηγών και την ασφάλεια των ποδηλατιστών.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για ενοικίαση κοινόχρηστων ποδηλάτων, είπε, ότι θα υπάρξει μέριμνα και για την ασφαλή στάθμευση και σαν πρώτο βήμα ο δήμος θα κατασκευάσει κατάλληλες μπάρες στάθμευσης ποδηλάτων σε όλα τα δημοτικά κτίρια. «Σε πρώτη φάση, ξεκινάμε από ιστορικά κτήρια ιδιοκτησίας του Δήμου, που διαθέτουν προαύλειο χώρο, όπως το Δημαρχιακό Μέγαρο στην Αθηνάς, το Δημαρχείο στη Λιοσίων, τη Δημοτική Αγορά στην Βαρβάκειο, τον Πολιτισμικό Οργανισμό στην Ακαδημίας, τη Δημοτική Πινακοθήκη στο Μεταξουργείο, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο Σταθμό Λαρίσης και στην Τεχνόπολη στο Γκάζι», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του δήμου, που έτυχε μεγάλης εκτίμησης από τους πολίτες, και αφορά στη δυνατότητα παραλαβής κλεμμένου ποδηλάτου, με την επίδειξη αποδεικτικών στοιχείων, από τα κατασχεμένα ή εγκαταλειμμένα ποδήλατα που φυλάσσονται στο Τμήμα Ελέγχου Εμπορίου της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας.

Στη εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ο επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού «Επιμένουμε Αθήνα» Γιώργος Αμυράς, η Υποδιευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας της COSMOTE Σταυρούλα Αγγελοπούλου, ο Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κλέων Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ε.Ο.Μ. Αναστάσιος Χατζής, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Θανάσης Τερζής και το συντονισμό της συζήτησης έκανε ο κ. Μαμουζέλος.

 

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 27 Δεκέμβριος 2011 14:46 )
 

"Νοικοκύρεμα" στα οικονομικά του δήμου Αθηναίων υποσχέθηκε ο Καμίνης

Στην «εισπρακτική αδυναμία» του δήμου, που άρχισε να εκδηλώνεται από το 2010, στην «αλόγιστη οικονομική διαχείριση της προηγούμενης διοίκησης», αλλά και στην ανάγκη για «νοικοκύρεμα» στα οικονομικά, αναφέρθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά την εισήγησή του, στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Καμίνης είπε ότι η υστέρηση των εσόδων του δήμου είναι περίπου 29% (η διαφορά μεταξύ των συνολικά βεβαιωθέντων και των εισπραχθέντων), ενώ πρόσθεσε ότι «εγκρίνουμε τον ισολογισμό του 2010, επιφυλασσόμενοι για τα αποτελέσματα των διαχειριστικών ελέγχων που έχουμε παραγγείλει». Αναφερόμενος στην προηγούμενη διοίκηση τόνισε ότι «μοίραζαν αδιακρίτως υπερωρίες και επιδόματα. Κατέστησαν το δήμο μικρογραφία, πιο θλιβερή, από τη γενικότερη εικόνα της χώρας» και πρόσθεσε ότι «τις υπερωρίες θα τις παίρνουν εφεξής εκείνοι που τις δουλεύουν και τις αξίζουν».

Επίσης, κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή του Νικήτα Κακλαμάνη για «αλόγιστη οικονομική διαχείριση, οδηγώντας το δήμο σε επικίνδυνη περιοχή» και επισήμανε ότι «την ίδια στιγμή που και οι συγκυρίες είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την οικονομία της χώρας και οι οικονομικές δυνατότητες της Κεντρικής Διοίκησης βαίνουν διαρκώς μειούμενες».

«Πρώτο μέλημά μας - είπε ο κ. Καμίνης - ήταν ο έλεγχος του ελλείμματος σε πιο δύσκολες μάλιστα συνθήκες οικονομικής ύφεσης στη χώρα. Αν και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 14% σε σχέση με το 2010 τα έξοδα μειώθηκαν κατά 28,5%».

Επιπλέον, παρατήρησε ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες και ενώ εξυπηρετούνται οι δανειακές υποχρεώσεις που κληρονομήσαμε, επιτεύχθηκε η μείωση των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές. Το υπόλοιπο από 47,8 εκατομμυρίων ευρώ μειώθηκε στα 29,9 εκατομμύρια ευρώ. Για το έτος 2011 το δημόσιο μας οφείλει 12,4 εκ. τα οποία με επιμονή διεκδικούμε».

Ο κ. Καμίνης υποστήριξε ότι «είναι μονόδρομος η οικονομική αυτοδυναμία, η μείωση λειτουργικού κόστους, ο εξορθολογισμός και η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των υπηρεσιών, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πηγών χρηματοδότησης».

Τέλος, δήλωσε ότι «το δήμο θέλουμε να τον κρατήσουμε όρθιο όχι για βολευτούμε εμείς, οι αιρετοί ή οι εργαζόμενοι στο δήμο, αλλά για να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που προβλέπονται ακόμη δυσκολότερες».

 

 

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 27 Δεκέμβριος 2011 14:44 )
 

Σημάδια εγκατάλειψης στο Πεδίον του Άρεως

Εμφανή είναι τα σημάδια εγκατάλειψης στο Πεδίο του Άρεως, δέκα μόνο μήνες μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης. Σπασμένα φώτα, προβλήματα στην ύδρευση των φυτών και των δέντρων, πολλά από τα οποία έχουν ήδη ξεραθεί, άνυδρα ποταμάκια και σιντριβάνια, κλειστές τουαλέτες... Υπενθυμίζεται  ότι στην τελευταία ανάπλαση, στο πάρκο φυτεύτηκαν 1.200 δένδρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι και 2.500 τριανταφυλλιές, ενώ προστέθηκαν 9 στρέμματα χλοοτάπητα και 8 στρέμματα με φυτά εδαφοκάλυψης. Οι περίοικοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το μέλλον του πάρκου αλλά και εθελοντές καταγγέλλουν ότι έχουν γίνει σημαντικά λάθη στην ανάπλαση, τα οποία όχι μόνο αύξησαν σημαντικά το κόστος της, αλλά αλλοίωσαν και τον χαρακτήρα του πάρκου. Μεταξύ των αιτημάτων των κατοίκων για την προστασία του πάρκου, είναι η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης, η ειδική διαγράμμιση για ποδηλατοδρόμους, η παραχώρηση χώρου για χρήση skateboard, καθώς και η δημιουργία σκαμμάτων για τα σκυλιά, όπως και η ανάθεση των έργων συντήρησης του πάρκου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και σε άλλες συναρμόδιες αρχές, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι. Καθώς, όπως όλα δείχνουν, η Περιφέρεια από μόνη της αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις της συντήρησης του πάρκου.

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 27 Δεκέμβριος 2011 14:31 )
 

Το νέο ρυθμιστικό φέρνει μετρό στην Κυψέλη

Tο νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, που αυτή την στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση έως τον Νοέμβριο, δεν κρύβει την προτίμησή του προς τα μέσα σταθερής τροχιάς, γεγονός που φέρνει πιο κοντά την δημιουργία της πολυαναμενόμενης γραμμής μετρό που θα διέρχεται από την Κυψέλη. Επίσης, αναμένεται η ενίσχυση της Πατησίων με γραμμές Τράμ έως τα Άνω Πατήσια. Συγκεκριμένα, μέσα στην επόμενη δεκαετία φιλοδοξεί να αυξήσει κατά 20% το επιβατικό κοινό των εν λόγω μέσων με νέα έργα, που για το μετρό αφορούν τη νέα γραμμή 4, η οποία έχει υποστεί σημαντικές βελτιώσεις και θα ξεκινά από τον Περισσό, ώστε να εξασφαλίζεται η σύνδεση με τον Ηλεκτρικό. Θα περνά από πυκνοδομημένες γειτονιές στο Γαλάτσι, την Κυψέλη και τα Εξάρχεια, για να φτάσει στο σταθμό Πανεπιστήμιο και να συνεχίσει μέσω Κολωνακίου στον Ευαγγελισμό, όπου προστίθεται νέος κλάδος προς Καισαριανή -Βύρωνα και ενδεχομένως Υμηττό και Πανεπιστημιούπολη. Η κυρίως γραμμή θα συνεχίζει προς Κατεχάκη και μέσω της λεωφόρου Κηφισίας θα καταλήγει στο Μαρούσι. Όσον αφορά το Τραμ, οι βασικότερες επεκτάσεις του θα φέρουν τις γραμμές έως τα Άνω Πατήσια, στον Πειραιά και στην παραλιακή ακτογραμμή, που σήμερα σταματά στη Βούλα. Η διαβούλευση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου λήγει την 1η Νοεμβρίου. Στην συνέχεια θα διαμορφωθεί το οριστικό κείμενο του νομοσχεδίου, που προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση πριν το τέλος του έτους.
Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 27 Δεκέμβριος 2011 14:33 )
 

Σχεδιασμός ανάπλασης της οδού Φυλής

Σχεδιασμός  ανάπλασης του Οργανισμού Αθήνας, για μια μεγάλη περιοχή δίπλα στο ιστορικό κέντρο που καλύπτει έκταση 2.500 στρεμμάτων και με εκτιμώμενο πληθυσμό 80-100.000 άτομα, με επίκεντρο την οδό Φυλής.

 

Οριοθετείται από σημαντικούς οδικούς άξονες (Πατησίων και Μάρνη στα ανατολικά, Καρόλου στα νότια, Δηλιγιάννη, Λιοσίων, Ιωνίας και Αχαρνών στα δυτικά, Βικέλα - Καυταντζόγλου στα βόρεια), ενώ βρίσκεται κοντά σε σημαντικούς πόλους, όπως ο σταθμός Λαρίσης, το ιστορικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πεδίον Άρεως και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Η Φυλής αλλά και η Αντιοχείας και η Καλύμνου θα αποτελέσουν τους βασικούς εσωτερικούς δρόμους της περιοχής.

Περισσότερα...
 

Χωρίς βιβλία αλλά με... φωτοτυπίες και dvd η έναρξη της σχολικής χρονιάς

Με φωτοτυπίες και dvd θα ξεκινήσουν οι μαθητές τη σχολική χρονιά στις 12 Σεπτεμβρίου καθώς τα βιβλία δεν είναι έτοιμα.

 

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινή εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας η ύλη θα διανεμηθεί με φωτοτυπίες και dvd, το εκπαιδευτικό υλικό θα περάσει στο διαδίκτυο, ενώ η εκτύπωση των σχολικών βιβλίων δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το Νοέμβριο. Η σύμβαση για την αγορά χαρτιού αναμένεται να υπογραφεί σήμερα αφού ο σχετικός διαγωνισμός έχει ακυρωθεί από το ελεγκτικό συνέδριο. Η εξέλιξη έχει προβληματίσει την ηγεσία του υπουργείου  Παιδείας ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα.

 

 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 46

Free Joomla 1.5 Templates By Joomlashack